En son yasalara göre 1 işçinin dahi çalıştığı her türlü iş yerlerine; iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı sağlayan kuruluşlardır. 

İş Güvenliği Uzmanı, İşyeri Hekimi, Yardımcı Sağlık Personeli.

Risk oluşturan etkenler tespit edildikten sonra ayrı ayrı dikkate alınarak kimlerin hangi şiddette ve ne şekilde zarar göreceği tespit edilir. Yöntemleri aşağıdaki gibidir.

1-)Analitik Yöntem

2-)İnşaat Sektöründe Bir Risk Analizi Örneği

Özel sektör ve Kamu’da çalışacak herkesi kapmasamaktadır. İşyerindeki çalışan sayısı ve İşyeri türü kanundan yararlanmasına engel olmayacaktır. Her çalışan İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili uygulamalardan faydalanacaktır. 

1-)Verimli çalışma ortamının sağlanması2-)Hizmet karşılığı verilen faturalarınızın gider olarak gösterilmesi3-)OSGB firmaları tarafından takip edilerek işverene rapor halinde sunulacak.

Yapılan işin tehlikeli veya çok tehlikeli olarak belirlenmesi mesleki eğitim alması için yeterlidir. 

Mühendis, Teknik Öğretmen, Mimar, Fen-Edebiyat fakültelerinin fizik veya kimya lisans mezunları ile meslek yüksek okullarının İş Sağlığı ve Güvenliği programından mezun olanlar sınava girebilirler.

İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi, 180 saati teorik eğitim ve 40 saati uygulamalı eğitim olmak üzere dersler toplamda 220 saattir. Teorik eğitimin 90 saati uzaktan eğitim, diğer 90 saati ise örgün eğitimdir.

İş Güvenliği sınıflarına göre 3’e ayrılmaktadır. Bunlar ; Çok Tahlikeli Sınıflar , Tehlikeli Sınıflar ve Az Tehlikeli sınıflardır.

Çalışanı olan her işletmede İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 6331 nolu yasasına göre İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı bulundurmak zorunludur. Aksi takdirde işverene para cezası uygulanacaktır.

İşyerlerinde çalışan bütün makinelerin periyodik olarak kontrollerinin yapılması işlemidir. Makineler belirli aralıklar ile bakıma alınmalı ve kotnrolleri sağlanmalıdır. 

Sertifikası Olmayan Çalışanlar; daha yeni mezun olmuş veya sertifika almamış olan çalışanlar C Sınıfı sertifikasından başlayacaklardır. 

İşyerlerinde var olan tehlikelerin belirlenmesi ve bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilerek derecelendirilmesidir. 

Az Tehlikeli Sınıfta yer alan işyerlerinde en az üç yılda bir defa yenilenmelidir.Tehlikeli Sınıfta yer alan işyerlerinde en az iki yılda bir defa yenilenmelidir.Çok Tehlikeli Sınıfta yer alan işyerlerinde ise en az yılda bir defa yenilenmelidir. 

Soru, görüş ve önerileriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz!